Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Na jesienne chłody nie ma nic lepszego niż ciepła i pożywna zupa. Moim numerem jeden pozostaje zupa z zielonej soczewicy z pomidorami.

Przepis na tą zupę jest wariacją na temat przepisu Marty Dymek - autorki bloga Jadłonomia i książki o tym samym tytule.

Składniki:
- zielona soczewica,
- czerwona cebula,
- puszka pomidorów,
- pietruszka,
- por,
- seler,
- marchew,
- imibir,
- czosnek,
- kozieradka,
- ziele angielskie,
- kurkuma,
- kardamon,
- sól,
- pieprz,
- suszona natka pietruszki.

Do gotującej wody wrzucamy ziele angielskie, pora, startego selera, pietruszkę i marchew. Całość gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmażany pokrojoną czerwoną cebulę i czosnek, aż zarumienią się.

Opłukaną soczewicę, cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy dodajemy do wywaru warzywnego. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut do momentu, gdy soczewica zmięknie. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz suszoną natkę pietruszki.


Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram