Jesień i wiosna to moje ulubione pory roku. Kojarzą się z początkiem czegoś nowego. W kuchni zaś jesień to czas na dynię, grzyby, rozgrzewające dania z nutą wyrazistych przypraw. Zapraszam na krem warzywny z imbirem.
Zupa ta jest niezwykle prosta do przygotowania. Dzięki imbirowi ma wyrazisty smak i nadaje się na chłodne dni. Imbir bowiem ma właściwości rozgrzewające. Wpływa również korzystnie na poprawę układu krążenia oraz na trawienie.
Składniki (4 porcje):
- 1 duża cukinia,
- 1 duża marchewka,
- płaska łyżeczka imbiru,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki (ilość wedle uznania),
- siemię lniane.
Cukinię i marchewkę obieramy, a następnie kroimy w plasterki o grubości ok. jednego centymetra. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, by warzywa były w całości nią przykryte. Gotujemy je aż będą miękkie. Wówczas dodajemy przyprawy, po czym miksujemy na gładki krem blenderem (najlepszy będzie ręczny). Do podania dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz siemię lniane.
Chętnie wprosiłabym się na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńO tej porze roku taką zupka to zbawienie :) Rozgrzewa i wzmacnia, a to najważniejsze kiedy wszyscy wokół chorują.
OdpowiedzUsuńO tak, to prawda.
UsuńTeż taką robię ☺
OdpowiedzUsuńJest najlepsza:)
Usuń