Gdy byłam mała bardzo chętnie
jeździłam na weekendy i wakacje do babci na wieś. Sprawiało mi radość
bieganie po łąkach, kąpiele w pobliskiej rzece i zabawy aż do nocy.
Niejednokrotnie podczas harców wpadłam w pokrzywy, które skutecznie
udaremniały dalszą zabawę. Pieczenie, swędzenie i bąble - z tym zawsze
kojarzyły mi się pokrzywy. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że nadejdzie
dzień w którym chętnie będę ich dotykać i, o zgrozo, jeść - wyśmiałabym
go.
Pokrzywę można dodawać do wielu potraw, ale przed przystąpieniem do jej przygotowywania warto ją zalać wrzątkiem, by przestała parzyć.
Dzisiaj proponuję pierogi z serem feta i pokrzywą, które dobrze komponują się z sosem jogurtowo-serowym.
Składniki na farsz:
- pokrzywa
- natka pietruszki
- czerwona cebulka
- czosnek
- ser feta
- pieprz.
Przepis
Umyte listki pokrzywy kroimy na małe kawałki.
Następnie siekamy czosnek, cebulę i natkę pietruszki.
Przepis na sos:
miksujemy jogurt naturalny z łyżką majonezu i opakowaniem sera bałkańskiego i gotowe. Ser jest słonawy, dlatego też nie ma potrzeby dodawania do sosu soli.
z pokrzywy takie cuda ;)? ciekawa jestem tego smaku :) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz częściej wykorzystuję pokrzywę w kuchni. A pierogi są najlepsze lekko podpieczone z sosem.
UsuńPozdrawiam