Gdy byłam mała bardzo chętnie
jeździłam na weekendy i wakacje do babci na wieś. Sprawiało mi radość
bieganie po łąkach, kąpiele w pobliskiej rzece i zabawy aż do nocy.
Niejednokrotnie podczas harców wpadłam w pokrzywy, które skutecznie
udaremniały dalszą zabawę. Pieczenie, swędzenie i bąble - z tym zawsze
kojarzyły mi się pokrzywy. Gdyby wtedy ktoś mi powiedział, że nadejdzie
dzień w którym chętnie będę ich dotykać i, o zgrozo, jeść - wyśmiałabym
go.
Po
wielu latach zaczęłam doceniać tą roślinę i wykorzystywać w kuchni.
Najlepsze są młode pokrzywy, ale te bardziej dorodne również mają
zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zawierająm.in. dużo żelaza, fosforu, magnezu, błonnika czy witamin.
Pokrzywę można dodawać do wielu potraw, ale przed przystąpieniem do jej przygotowywania warto ją zalać wrzątkiem, by przestała parzyć.
Dzisiaj proponuję pierogi z serem feta i pokrzywą, które dobrze komponują się z sosem jogurtowo-serowym.
Składniki na farsz:
- pokrzywa
- natka pietruszki
- czerwona cebulka
- czosnek
- ser feta
- pieprz.
Przepis
Umyte listki pokrzywy kroimy na małe kawałki.
Następnie siekamy czosnek, cebulę i natkę pietruszki.
Przepis na sos:
miksujemy jogurt naturalny z łyżką majonezu i opakowaniem sera bałkańskiego i gotowe. Ser jest słonawy, dlatego też nie ma potrzeby dodawania do sosu soli.
z pokrzywy takie cuda ;)? ciekawa jestem tego smaku :) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz częściej wykorzystuję pokrzywę w kuchni. A pierogi są najlepsze lekko podpieczone z sosem.
UsuńPozdrawiam