Niezwykle prosta i smaczna propozycja na obiad lub kolację, czyli kasza gryczana z duszonymi kurkami, roszponką, rukolą, natką pietruszki i botwinką z odrobiną oliwy z oliwek.
Kurki są moim zdaniem numerem jeden wśród grzybów. Idealnie pasują z młodymi ziemniaczkami i surówką, jako główny składnik sosu do makaronu czy farsz do pierogów. Tym razem proponuję ich połączenie z kaszą gryczaną.
Składniki:
- kurki,
- kasza gryczana,
- roszponka,
- rukola,
- natka pietruszki,
- botwinka,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz (wedle uznania).
Oczyszczone i pokrojone na małe kawałki kurki dusimy pod przykryciem na rozgrzanym na patelni maśle. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Następnie na talerzu układamy umytą rukolę, roszponkę, natkę pietruszki i botwinkę, a na nich ugotowaną kaszę gryczaną. Na wierzchu układamy kurki. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek.
Danie to równie dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz