Jesienią lubię eksperymentować z dynią i wymyślać nowe dania. Najprostsze z nich przygotowane są z pieczonej dyni, której zapach roznosi się po całym domu. Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z takich prostych, szybkich i smacznych dań.
Składniki:
- dynia,
- marchewka,
- cukinia,
- szpinak,
- ser feta (plaster),
- kasza orkiszowa,
- siemie lniane.
Jak to zrobić?
Dynię myjemy, pozbawiamy miąższu i pestek, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Cukinię kroimy na plastry, które kroimy na pół. Obraną marchewkę kroimy na plastry.
Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą i układamy na nim warzywa. Cukinię posypujemy ziołami (np. tymiankiem, oregano), a dynię cynamonem. Pieczemy, aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie do zagotowanej wody wrzucamy torebkę kaszy orkiszowej. Myjemy liście szpinaku i układamy na talerzu. Upieczone warzywa kładziemy na szpinak, a po bokach trochę ugotowanej kaszy. Całość posypujemy pokruszonym plastrem sera feta i posypujemy ziarnami siemienia lnianego.
Smacznego!
Popular Posts
-
Będąc dzieckiem nie mogłam przekonać się do białej rzodkwi, z której zazwyczaj przyrządzano surówkę do obiadu. Po wielu latach postanowił...
-
Gdy byłam mała bardzo chętnie jeździłam na weekendy i wakacje do babci na wieś. Sprawiało mi radość bieganie po łąkach, kąpiele w poblisk...
-
Na jesienne chłody nie ma nic lepszego niż ciepła i pożywna zupa. Moim numerem jeden pozostaje zupa z zielonej soczewicy z pomidorami....
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz