Jesienna sałatka z pieczoną dynią

Jesienią lubię eksperymentować z dynią i wymyślać nowe dania. Najprostsze z nich przygotowane są z pieczonej dyni, której zapach roznosi się po całym domu. Dzisiaj prezentuję przepis na jedno z takich prostych, szybkich i smacznych dań.

Składniki:
- dynia,
- marchewka,
- cukinia,
- szpinak,
- ser feta (plaster),
- kasza orkiszowa,
- siemie lniane.

Jak to zrobić?
Dynię myjemy, pozbawiamy miąższu i pestek, a następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Cukinię kroimy na plastry, które kroimy na pół. Obraną marchewkę kroimy na plastry.

Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą i układamy na nim warzywa. Cukinię posypujemy ziołami (np. tymiankiem, oregano), a dynię cynamonem. Pieczemy, aż warzywa będą miękkie.

W tym czasie do zagotowanej wody wrzucamy torebkę kaszy orkiszowej. Myjemy liście szpinaku i układamy na talerzu. Upieczone warzywa kładziemy na szpinak, a po bokach trochę ugotowanej kaszy. Całość posypujemy pokruszonym plastrem sera feta i posypujemy ziarnami siemienia lnianego.

Smacznego!

Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram