Wegańskie placuszki z białej rzodkwi


Będąc dzieckiem nie mogłam przekonać się do białej rzodkwi, z której zazwyczaj przyrządzano surówkę do obiadu. Po wielu latach postanowiłam przekonać się do niej i przygotowałam placki podkręcając specyficzny smak rzodki ziołami i papryczką chili.
Biała rzodkiew jest bardzo zdrowym warzywem zawierającym wiele witamin i soli mineralnych, jak chociażby witaminę C, kwas foliowy, białko czy też błonnik. Zazwyczaj przyrządza się z niej surówki, jednakże smakuje równie dobrze pieczona, smażona czy duszona. 


Składniki:
- 1 duża biała rzodkiew,
- 1 średnia papryczka chili,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- sól, pieprz,
- czosnek (ilość wedle uznania),
- oregano (ilość wedle uznania).
Startą rzodkiew łączymy z niewielką ilością skrobi ziemniaczanej, a następnie dodajemy sól, pieprz, oregano i posiekane na drobne kawałki papryczkę chili oraz czosnek. Wszystko mieszamy ze sobą i formujemy malutkie placuszki. Uformowane placuszki warto odrobinę odsączyć z soku rzodkwi, by lepiej się smażyły. 

Placki można podawać również z sosami, np. czosnkowym.

Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram